Hoppa till sidans innehåll

Att vara funktionär på hopptävling


ARBETSBESKRIVNING FÖR TÄVLINGSFUNKTIONÄRER

  

BANBYGGNAD

Bygger banan gör vi dagen före tävlingen. Vi samlas och bygger tillsammans under ledning av kunniga funktionärer. Oftast så bygger vi upp i stora drag enligt en banskiss och på tävlingsdagens morgon kommer banbyggaren och justerar banan. Du får anvisningar om vad som skall göras så inga förkunskaper behövs.

 

BANPERSONAL

Som banpersonal skall man hjälpa till att lägga tillbaka hinder som rivs, kratta framför hindren och bygga nya banor mellan klasserna.

 

IN/UTSLÄPP

Är lika enkelt som det låter. Man släpper in och ut tävlingsekipagen från banan enligt instruktioner från domaren.

 

FLAGGNING

En eller två personer beroende på hur banan ser ut. Man ska på domarens signal höja flaggan och ge ryttaren startsignal och flagga av vid mållinjen. Flaggningen visar också tidtagarna när de ska starta/stoppa sina klockor.

 

FRAMHOPPNING

På framhoppningen skall det vara två funktionärer. En funktionär skall stå utanför och hålla reda på vilka ekipage som är på tur att komma in. Den andra funktionären skall vara inne på framhoppningsbanan och sköta hindren, kratta, lägga upp rivna bommar och se till att ryttarna hoppar rätt höjd för klassen.

Framhoppningshindren skall ställas i ordning dagen före tävlingen och framhoppningshindren består av ett litet framhoppningshinder ca 60 cm, ett rättuppstående och en oxer.

 

DOMARTORNET

Där ska man under tävlingsdagen tillsammans med domaren ta tid, skriva hopprotokoll och ha uppsikt över rivningar. Detta görs via dator och manuellt samtidigt. Här bör man kunna koncentrera sig en längre tid, vara uppmärksam och vid kall väderlek ha varma kläder och skor.

 

SEKRETARIATET

Hit kommer ryttarna på morgonen för att anmäla sig, visa upp vaccinationsintyg, licenser och betala. Det är även hit de vänder sig med de flesta frågor som dyker upp under dagen.

Ett datorprogram, ”Equipe”, används för administration. Där skrivs startlistor, hoppningsprotokoll, resultatlistor mm ut. All ekonomi sköts härifrån. Minst två personer behövs här.

Sekretariatet kan vara en stressig plats stundtals under dagen.

 

PRISUTDELNING

Prisutdelarna tar reda på hur många placerade det är i varje klass och gör därefter i ordning priser att dela ut till ryttarna på prisutdelningen. Prisutdelningen sker sedan direkt efter avslutad klass framför domartornet på ridbanan. Detta brukar förberedas dagen före tävlingen för att undvika stress under tävlingsdagen.

 

PARKERINGEN

Parkeringsvakterna skall vara på plats tidigt på morgonen och anvisa transporterna hur och var de skall parkera. Det är värst tryck på parkeringen på morgonen vid tävlingens start och lugnar ganska snabbt ner sig under förmiddagen. Parkeringsvakterna skall även se till att parkeringen hålls ren från hö och gödsel genom att se till att det finns skottkärror och grepar tillgängliga för de tävlande under dagen.

 

UPPSTALLNING

Där ska man kvällen innan numrera boxarna och sen på tävlingsdagen kolla över med jämna mellanrum så att allt flyter på som det ska inne i stallet. Den som är uppstallningsansvarig skall även kolla så att ryttarna har mockat efter sig innan depositionsavgiften betalas tillbaka.

 

NÄR TÄVLINGSDAGEN ÄR SLUT

 

BORTPLOCKNING AV BANA MM

Tävlingsdagen är inte över förrän allt har återställts. Banan och framhoppningshindren skall plockas bort. Ljudanläggning skall plockas in, skräp plockas upp, parkeringen skall städas osv. Om alla hjälps åt så går det fort.

 

Som ni förstår så går det åt en hel del funktionärer för att kunna anordna en tävling. Vi måste tillsammans ställa upp och försöka göra alla tävlingar så bra som det bara går. Dom är ett mycket viktigt tillskott till föreningen. Det är inte bara ”jobbigt” att ställa upp för du kommer in i en fantastisk gemenskap. Vi har väldigt roligt när vi tillsammans genomför dessa tävlingar!! Om du vill hjälpa till inom ett område och känner att du kanske inte har den rätta kunskapen så finns det alltid någon mer erfaren funktionär som gärna hjälper till och visar hur det går till.

 

KOM OCH BIDRA TILL ATT VÅRA TÄVLINGAR FORTSÄTTER ATT VARA POPULÄRA OCH VÄLBESÖKTA!

 

Uppdaterad: 12 AUG 2015 22:22 Skribent: Lowisa Sandsjö

Gräsroten
___________________

Traume Ridskola
Follingbo Klinte 455
621 91  VISBY

www.traumeridskola.se
This is a mailto link

___________________ 

IMG_1449

___________________

hultgren

___________________

Tintin_190x67

___________________

StorloggaBild

____________________

leklust-logo

____________________

 

guteglass

____________________

Thomas Perséns Hovslageri
Tel: 070-757 60 50

____________________

CS Fastighetsservice

____________________

Gotlandsgods
Hemsida: http://gotlandsgods.se/

____________________

Ilexpressen
Hemsida: https://www.ilexpressen.se/

____________________

Reko Entreprenad
Hemsida: http://rekoentreprenad.se/

____________________

Visby Orangeri

____________________

SEB
Hemsida: https://seb.se/

____________________

Glassmagasinet i Vadstena
Facbooksida: Här>>

____________________

Cias Hovslageri
Facbooksida: Här>>

____________________

M Johanssons smide
Facebooksida: här>>

Postadress:
Traume RS - Ridsport
Sven Yxfeldt, Söderhagsvägen 25
62150 Visby

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@traumeridsallsk...

Se all info